Harmonie van Nederland

 

1 (31)

In totaal waren er meer dan 700 mensen aanwezig bij het slotfeest Harmonie van Nederland voor de 400 jarige betrekkingen tussen Nederland en Turkije in theater Meervaart Amsterdam geïnitieerd door Platform400jaar. Uit de voorstellingen van de avond die door jongeren tussen 12 jaar en 16 jaar zijn uitgevoerd blijkt toch weer hoeveel de culturen uit beide landen op het gebied van dans, muziek en poëzie op elkaar lijken. Er waren Nederlandse jongeren die in het Turks liedjes zongen en Turkse Nederlanders die Turkse liedjes in het Nederlands zongen.

Er waren verschillende prominenten aanwezig. Waaronder Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken en Personeel & Organisatie Provincie Noord – Holland. Hij zei het volgende: “We vieren 400jarige vriendschap. Vriendschap is meer dan alleen handel drijven met elkaar. In de zaal zitten honderden nieuwe potentiële vrienden en vriendinnen. Bedankt voor jullie inzet voor de maatschappij en de economie”. De Commissaris van de Koningin Johan Remkes heeft via een videoboodschap doorgegeven: “dat de activiteiten van de 400jarige vieringen moeten voortgezet worden in de volgende jaren”. De stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw – West, Achmed Baâddoud, zei: “de 400 jaar vieringen is een succes geworden. Ik zie het als een begin van een voortzetting waar we meer met elkaar zullen samenwerken en dat is de kracht van Amsterdam Nieuw – West is”.

Volgens Togan Oral, Turkse Consul Generaal Rotterdam zijn activiteiten als Turkse Coffee Nights georganiseerd door Platform400jaar succesvol omdat die mensen met elkaar in verbinding hebben gebracht en ook de relaties hebben verstevigd.

Désirée Bonis Tweede Kamerlid voor PvdA vertelde dat een relatie tussen mensen na meer vertrouwen eeuwenlange vriendschap kan opleveren.

Ook aanwezig was Europees Parlementariër, Emine Bozkurt. Zij herkende zich in het toneelstuk in de avond over de migratieverhaal waar haar ouders ook naar Nederland zijn gekomen en zij zelf de kans heeft gekregen om verder te studeren en te ontwikkelen in Nederland. Ze zei: “Vanavond is het een feest aan diversiteit. Het toont dat in een korte periode van in een, twee en drie generaties hoe ver we al gekomen zijn. Het succes van de emigratie is hier vanavond te zien en aan alle activiteiten die hebben plaatsgevonden afgelopen jaar. Op naar 401 jaar.”

logo-harmonieHarmonie van Nederland is georganiseerd door Platform400jaar in samenwerking met Stadsdeel Nieuw-West, Stadsdeel West, Ondernemershuis Nieuw-West, AGIAD en Stichting Camellia. Met Harmonie van Nederland heeft het platform jongeren met verschillende culturele achtergronden de kans gegeven om hun talent te laten zien. Jongeren van 12 tot en met 16 jaar hebben aan dit evenement meegedaan in de categorieën Muziek, Theater & Optreden, Dans, Taal en Poëzie.

 

Menu